Gebe olan kedilerde sezaryen ameliyatı yapılmasına karar verildiği durumlar vardır. Veteriner tarafından verilen bu karar sonrasında kedi ameliyatı alınarak yavrularına kavuşması sağlanır. Ancak ameliyatın başarılı olması için veterinerden ameliyat ortamı ve diğer detayların uygun olması gerekir.
İçindekiler
Kedi Sezaryen Ameliyatı Nedir?
Anne kedinin karnında bulunan yavruların ameliyatla alınması yöntemine kedi sezaryen ameliyatı denir. Bu ameliyat steril klinik ortamında veteriner hekimin ve ekibinin titiz çalışmalarıyla gerçekleşir.
Böylelikle anne kedi rahminde bulunan yavruların çıkarılması ve hayata başlamaları sağlanır. Ayrıca bu ameliyat sırasında kedinin kısırlaştırılması isteniyorsa rahmin alınması veya kısırlaştırma işleminin gerçekleştirilmesi sağlanır. Böylelikle doğacak yeni yavrular engellenmiş olur.
Kedi Sezaryen Ameliyatı Ne Zaman Gereklidir?
Veteriner tarafından kedilere sezaryen ameliyatın yapılmasını gerekli kılan durumlar vardır.
Bu durumlar;
- Doğumun doğal şekilde yapılamıyor olması
- Kedi yavrularının büyük olması
- Anne kedinin pelvik bölgesinin dar olması
- Rahimde kedilerin doğru yerde olmaması
- Anne kedinin gebelik zehirlenmesi yaşaması
- Anne kedide diyabet rahatsızlığının bulunması
- Yavru kedilerin kalp atışlarının yavaş olması
Bunların yanı sıra anne kedi geçmişte sezaryen doğumla yavru dünyaya getirdiyse yeni doğumun da aynı şekilde gerçekleşmesi gerekir. Böylelikle sağlıklı yavruların dünyaya gelmesi sağlanmış olur.
Kedi Sezaryen Ameliyatı Öncesi Neler Yapılır?
Hamile kedinin sezaryen ameliyatla doğumu gerçekleştirmesi için ilk olarak veteriner hekim tarafından muayenesinin yapılması gerekir. Exen Veteriner Kliniği hekiminin yapacağı fiziksel ve ultrason muayenesi sonrasında doğumun sezaryenle yapılmasına karar verilir.
Muayene ve tetkikler sonrasında ameliyat için kediye uygun bir gün verilir. Bu sırada hayvanın sağlık durumunda anormallik varsa tedavi edilmesi sağlanır. Herhangi bir sorun yoksa ameliyat gününden önce kedinin 12-15 saatlik açlığının olması sağlanır. Böylelikle kedinin anestezi için uygun olması sağlanmış olur.
Kedi üzerinde yapılan muayene esnasında acil durum tespit edilirse bekleme yapılması gerekmez. Bunun için ameliyathane ortamı ve kedi hazırlanarak hızlı şekilde ameliyat gerçekleştirilerek yavruların alınması sağlanır.
Kedi Sezaryen Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kedilerde sezaryen ameliyatı yapılması için ilk olarak uygun ortam sağlanır. Kliniğin ameliyat bölümü steril hale getirilir ve ameliyat için gerekli ekipmanlar hazırlanır. Ameliyathanenin hazırlanması sonrasında uygulamaya başlanır.
Bu aşamada şu işlemler gerçekleştirilir;
- İlk olarak kedinin ameliyat edileceği bölge (karın, göbek vs) tıraş edilir.
- Tıraş sonrası bölgenin solüsyon kullanılarak temizlenmesi sağlanır.
- Anne kedi ameliyathaneye alınarak anestezi verilir.
- Anestezi verilen kedinin linea alba bölgesine kesik atılır.
- Kesi atılan bölgeden rahme ulaşılır.
- Hamile olan rahim duvarına bir kesi atılarak yavruların dışarıya alınması sağlanır.
- Rahimde bulunan yavruların dışarıya alınmasının ardından rahmin solüsyonla temizlenmesi sağlanır.
- Rahmin temizlenmesi sonrasında rahim duvarına çift katlı dikiş yapılır.
- Rahim dikişi ardından çevrede oluşan doğum suyu ve atıklar temizlenir.
- Temizlik sonrasında linea alba ya da kesini atıldığı bölge dikilir.
Ameliyat sonrası kedinin dikişleri tamamlandıktan sonra kedi ameliyathaneden çıkarılır. Anestezi etkisini atlatana kadar klinikte gözlem altında tutulur ve sorun olmadığı durumlarda taburcu işlemi gerçekleştirilir.
Kedi Sezaryen Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi Ne Kadardır?
Sezaryen ameliyatı sonrasında kedinin iyileşmesi için ortalama 10-12 günlük süreye ihtiyaç vardır. Bu süre kedinin kendini toparlaması ve ameliyat dikişlerinin alınması gereken süreyi oluşturur. Bu süre veteriner tarafından önerilen bakım ve evde tedavi prosedürlerinin eksiksiz yapılmasına bağlı olarak daha uzun veya daha kısa sürebilir.
Kedi Sezaryen Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Kedi sezaryen ameliyatından sonra anestezi etkisinden çıkması için ortalama 2-6 saatlik süreye ihtiyacı vardır. Bu süre sonunda taburcu edilen kedinin evde uygun şekilde bakımının yapılması gerekir. Anne ve yavrularının birbirleriyle ısınması veya beslenmesi için bireylerin yardımına ihtiyaç vardır. Ayrıca herhangi bir kazanın yaşanmaması için sürekli takip edilmeleri gerekir.
Ameliyat sonrası eve getirilen kedinin ilk gün sık aralıklarla yemek yemesi sağlanmalıdır. 30 dakika olarak belirlenebilecek bu sürede az miktarda yemek yiyerek kendine gelmesi sağlanmalıdır. Ayrıca doktor ilk gün için katı beslenmemesini önerdiyse buna mutlaka uyulmalıdır.
Ameliyat sonrasında kedinin pansumanın aksatılmaması gerekir. Bu aşamada uygun pansuman malzemeleri kullanılmalıdır. Ayrıca kedi iyileşme sürecinde vajinal akıntı yaşar. Bunun normal olduğu bilinmelidir. Ancak 10-12 günlük süreç sonrasında da akıntı devam ediyorsa veterinere danışılmalıdır.
Sezaryen olan kedinin aşırı hareket etmesinin engellenmesi gerekir. Ameliyat sonrasında dikiş atıldığı için hareket dikişlerin açılmasına neden olur. Bu da hem acı hissine hem de enfeksiyona neden olur.
Bunun için aşırı hareket isteği olan kediye engel olunmalıdır. Ayrıca kedinin iyileşme sürecinde dış ortama çıkması veya başka hayvanlarla teması engellenmelidir. Herhangi bir darbe ameliyat yerinin zarar görmesine neden olabilir.