Hiç köpeğinizin birden topalladığını, yürümekte zorlandığını ya da oyun oynarken bir anda durup acı içinde bacağını yukarı kaldırdığını gördünüz mü? Bu durum, köpeklerde oldukça yaygın bir sorun olan çapraz bağ yırtılmasının işareti olabilir. Çapraz bağlar, köpeğinizin diz eklemini stabil tutan ve hareket esnasında destek sağlayan hayati önem taşıyan bağlardır. Ancak, bu bağların yırtılması yalnızca köpeğinizin hareket kabiliyetini değil, yaşam kalitesini de ciddi şekilde etkileyebilir. Exen Veteriner Kliniği, köpeklerde meydana gelen çapraz bağ yaralanmalarının tedavisinde çapraz bağ ameliyatını hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirmektedir.
İçindekiler
Köpeklerde Çapraz Bağ Yaralanmaları Neden Oluşur Ve Belirtileri Nelerdir?
Köpeklerin çapraz bağ yaralanması yaşadığını anlayabilmek için ortaya çıkan en büyük nedenlerin başında koşma, zıplama ve ani bir şekilde gerçekleşen travmalar karşımıza çıkar.
Genellikle aşırı kilo kaynaklı olan ve köpeğin yapmış olduğu yanlış bir hareket neticesinde ortaya çıkan çapraz bağ yaralanmaları köpeğin Arka bacaklarında oluşan şişlik, ağrı ve köpeğin hareketini kısıtlayan belirtiler olarak karşımıza çıkar. Gerçekleşen çapraz bağ yaralanması sonucunda köpek yaralı bacağını kullanmaktan kaçınır.
Köpeklerde Çapraz Bağ Yaralanması Nasıl Tespit Edilir?
Köpeklerde ortaya çıkan çapraz bağ yaralanmalarının zamanında tespit edilmesi ve erken önlem alınması oldukça önemlidir. Veterinerlerce Köpeğin çapraz bağ yaralanması yaşayıp yaşamadığı röntgen cihazları veya manyetik rezonans görüntüleme cihazları ile tespit edilir.
Dizde oluşan durumun değerlendirilmesi ve stabilitesini sağlanabilmesi için Çekmece testi adı verilen test uygulanır. Oluşan yırtın veya yaralanmanın durumu tespit edilerek köpeğin durumunun kritiklik seviyesi belirlenir.
Çapraz Bağ Yaralanmalarında Ameliyat Süreci
Ortaya çıkan çapraz bağ yaralanması sonucunda bazı durumlarda ameliyat gerektiren durumlar ortaya çıkar. Ameliyat gereken durumlarda ortaya çıkabilecek enfeksiyon risklerinin minimum seviyeye indirilmesi ve işlemin bu şekilde gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir.
Gerçekleştirilecek olan ameliyat öncesinde kan testlerinin yapılması ve köpeğin anestezi uygun olup olmadığının belirlenmesi ameliyat öncesi gerçekleştirilmesi gereken en önemli hazırlıklar arasında yer alır.
Ayrıca ameliyat olacak olan köpeğin mevcuttaki kilo durumunun değerlendirilmesi ve gözden geçirilmesi ve ameliyat gerçekleştikten sonra iyileşme süreci olumlu ve verimli geçsin diye kilo kontrolünün düzenli olarak gerçekleştirilmesi ve buna uygun olarak beslenme durumunun oluşturulması önemlidir.
Çapraz Bağ Ameliyatlarında Hangi Teknikler Kullanılır?
Gerçekleştirilecek olan çapraz bağ ameliyatlarında birçok cerrahi teknik bulunmaktadır. Çapraz bağ yaralanması yaşamış olan köpeğin durumu, çapraz bağın yırtık seviyesi veya hasar seviyesi ve benzeri birçok faktör dikkate alınarak en uygun teknik seçilerek uygulamaya geçilir.
Bu yöntemlerden bazıları;
TPLO
Gerçekleştirilecek olan bu yöntem ile dizin eklem kısmına stabilite edilebilmesi için tipia kemiği adı verilen kemiğin şekillendirilmesi gerçekleştirilir.
Lateral Suturu
Gerçekleştirilecek olan bu teknik yırtık veya zarar görmüş çapraz bağın artık işlev görememesi nedeniyle sentetik yapıya sahip olan bir bağ yardımı ile tekrardan oluşturulmasıdır.
TTA
Bu teknik tibia kemiğinin açısının düzelttirme işlemi ile gerçekleştirilir.
Seçilecek olan tekniğin köpeğim aktivite sıklığı, mevcut kilosu ve yaşının da dikkate alınarak uzman veteriner hekim ve uzman klinikler tarafından belirlenmesi oldukça önemlidir.
Ameliyat Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ameliyat sonrasında başarılı bir şekilde gerçekleştirilen çapraz bağın tedavisi ameliyatlarının sonrasında köpekler sıklıkla mevcuttaki aktivitelerine geri dönebilmektedir.
Ancak baz durumlarda ortaya çıkabilmek ihtimali olan yaralanmaların önüne geçebilmek amacıyla köpeklerin kilolarının kontrol altında tutulması ve mevcut durumun dışında daha yüksek ve aşırı fiziksel aktivitelerini gerçekleştirilmemesi iyileşme süreci için en önemli faktörlerin başında gelir.
Ameliyattan hemen sonra birkaç hafta içerisinde bölge temiz tutularak ve köpeğin bazı hareketleri kısıtlanır ak köpeğin daha hızlı ve çabuk şekilde iyileşmesi sağlanabilir. Tüm bu süreçlerin Exen veteriner kliniği gibi profesyonel ekipler tarafından gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir.