Köpeğinizin sağlıklı olduğundan emin misiniz? Onların her zaman mutlu ve sağlıklı olduğundan emin olmak, her evcil hayvan sahibi için önceliklidir. Bu hastalıklardan biri de lupus; köpeklerde görülen, bağışıklık sistemini etkileyen karmaşık ve nadir rastlanan bir durumdur.
Köpeklerde lupus hastalığı son derece tehlikeli ve potansiyel olarak ölümcül bir hastalıktır. Bu nedenle, bu rahatsızlıkla mücadele eden köpeklerin, deneyimli veteriner hekimler tarafından tedavi edilmesi şarttır.
Köpeklerde Lupus Hastalığı Nedir?
Lupus, köpeklerde bağışıklık sisteminin kendi doku ve organlarına saldırdığı otoimmün bir hastalıktır. Bağışıklık sisteminin kendi doku ve organlarına saldırmasının ana nedeni, bağışıklık sisteminin bu dokuları yabancı olarak algılamasıdır.
Genetik yatkınlık, çevresel faktörler, enfeksiyonlar, stres ve bazı ilaçlar köpeklerde lupus hastalığının ortaya çıkmasında rol oynayabilir.
Lupus hem insanlarda hem de köpeklerde görülebilen bir hastalıktır. İki ana türü bulunabilmektedir ve her iki türde de bağışıklık sistemi kendi doku ve organlarına saldırır.
ℹ️ Lupus bulaşıcı bir hastalık değildir.Dolayısıyla insandan köpeğe, köpekten insana veya köpekten köpeğe bulaşım göstermez.
Köpeklerde Lupus Hastalığının Türleri Nedir?
Sistemik Lupus Eritematozus (SLE)
Sistemik Lupus Eritematozus, adından da anlaşılacağı gibi “sistemik” yani vücudun genelini etkileyen bir hastalıktır. Bu durumda, bağışıklık sistemi deri, böbrek, eklem, kan, kalp ve akciğerler gibi birçok farklı organ ve dokuya saldırabilir.
SLE, köpekler için daha tehlikelidir çünkü vücudun birçok organını etkileyebilir. Bu durum, köpeğin genel sağlığını ciddi şekilde tehdit eder.
- Köpeklerde genel bir halsizlik ve isteksizlik gözlemlenir.
- Köpekler yemek yeme konusunda isteksiz olabilirler veya hiç yemek yemeyebilirler.
- SLE’li köpeklerde ateş yaygındır.
- Kulaklar, yüz ve bacaklar gibi vücudun çeşitli bölgelerinde ülserler, yaralar, saç dökülmesi, kabuklanmalar ve pigment kaybı görülebilir.
- Sıklıkla değişken bacak topallıklarıyla birlikte görülen şiş ve ağrılı eklemler.
- Nadiren, nöbetler, anormal yürüyüş ve davranış değişiklikleri gibi nörolojik belirtiler ortaya çıkabilir.
Diskoid Lupus Eritematozus (DLE)
Diskoid Lupus Eritematozus ise özellikle deriyle sınırlı bir hastalıktır. En sık burun, kulaklar, göz çevresi ve ayaklar gibi güneşe maruz kalan alanlarda görülür. DLE’nin etkileri daha lokalize olup, genellikle iç organlara yayılmaz.
- Köpeklerin burunlarındaki renk değişikliği, ülserasyon ve kabuklanma oluşur.
- Köpeklerde genellikle burun bölgesinde başlayan ve bazen yüzün diğer bölümlerine yayılan erozyonlar ve ülserler gelişir.
- Etkilenen bölgelerde pigment kaybı görülebilir.
- Ağır cilt lezyonları büyük kan damarlarına yakınsa ciddi kanamalara neden olabilir.
Köpeklerde Lupusun Nedenleri Nelerdir?
Köpeklerde lupus hastalığının nedenleri genellikle çok faktörlüdür ve birçok etken bu hastalığın gelişimde rol oynar.Bu etkenler;
- Genetik Yatkınlık
- Çevresel Tetikleyiciler (Güneş ışığı gibi çevresel faktörler)
- Bağışıklık Sistemi Anormallikleri
- Hormonal Düzensizlikler
- İlaçlar ve Kimyasallar
- Enfeksiyonlar
Köpeklerde Lupus Tedavisi
Lupus şüphesiyle kliniğe gelen bir köpeğin tedavisinde, tanı, teşhis ve tedavi aşamaları sırasıyla uygulanır.
- Tanı için fiziksel muayene yapılır ve köpeğin tıbbi geçmişi alınır.
- Teşhis için kan testleri, idrar testleri ve gerekirse cilt biyopsisi kullanılır. Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) şüphesi varsa antinükleer antikor (ANA) testi yapılır.
- Diskoid Lupus Eritematozus (DLE) için ise, genellikle etkilenen cilt bölgelerinden alınan biyopsi örnekleri incelenir.
Ebeveynlerin, tedavi sürecinde köpeklerinin davranışlarında ve fiziksel durumlarında gözle görülür değişiklikler olup olmadığını takip etmeleri önemlidir. Özellikle ilaçların yan etkileri, köpeklerde sindirim sorunları, halsizlik veya daha ciddi sağlık problemleri gibi belirtiler gösterebilir. Bu tür durumlar fark edildiğinde, hemen veteriner hekime başvurulmalıdır.
Uyarı: Bu içerik bilgilendirme amacıyla hazırlanmış olup kesin tanı ve tedavi sürecine ilişkin bilgiyi kliniğimiz ile iletişime geçip öğrenebilirsiniz. İstanbul Ümraniye’de bulunan kliniğimiz ile iletişime geçmek için 905330346390 numarasından bize ulaşabilirsiniz.