Epilepsi, kedilerde görülen nörolojik bir durumdur ve genellikle ani, kontrol edilemeyen kasılmalar şeklinde kendini gösterir. Bu durum, kedilerin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir ve sahipleri için endişe kaynağı olabilir. Ancak, doğru teşhis ve yönetim stratejileriyle, epileptik kediler uzun ve mutlu bir hayat sürebilir.
Kedilerde Epilepsi (Sara) Nedir?
Halk arasında “sara” olarak da bilinen ve insanlar gibi kedilerin de yaşayabileceği bir rahatsızlık olan epilepsi, beynin normal elektriksel aktivitesinin bozulması sonucu ortaya çıkan bir nörolojik bozukluktur. Bu bozukluk, beynin bazı bölgelerinde anormal elektriksel şokların oluşmasına neden olmaktadır. Bu şoklar ise çeşitli nörolojik semptomlar ile görülebilmektedir. Dünya nüfusunun yaklaşık %1’ini etkileyen bu rahatsızlığı patili dostlarımız da yaşayabilmektedir. Kedilerde görülme sıklığı ise %0,5 ile %1 arasındadır.
Kedilerde Epilepsi (Sara) Neden Olur?
Epilepsi, nörolojik bir bozukluk olduğundan kesin nedeni henüz bilinmemektedir. Ancak bu süreçte rol oynayabilecek bazı iç ve dış etkenler bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanmaktadır:
- Maine Coon, Abyssinian (Habeş) ve Siyam gibi kedi ırklarında epilepsi görülme olasılığı daha yüksektir. Bunun temel nedeni genetik yapılarıdır.
- Kedilerin böcek ilaçları veya ev kimyasallarına maruz kalması epilepsi nöbetini tetikleyebilir.
- Kedi kuduz virüsü, kedi lösemi virüsü ve kedi enfeksiyöz peritoniti gibi enfeksiyonların da etkisi olduğu bilinmektedir.
- Araba çarpması ve yüksekten düşme gibi beyin travmasına yol açabilecek yaralanmalar da önemli bir neden olarak sıralanmaktadır.
Epilepsi (Sara) bozukluğunu yaşayan kedilerin, düzenli olarak veterinere kontrolüne götürülmesi ve birtakım önlemler alınarak yaşam şartlarının iyileştirilmesi gerekir. Kedi sahipleri, veteriner hekimin belirttiği önerileri dikkate almalıdır. Özellikle kedi epilepsi nöbeti geçirdiği esnada bilinçli müdahale yapılmalıdır.
Kedilerde Epilepsi (Sara) Belirtileri Nelerdir?
Epilepsi, tıbbi olarak idiyopatik ve sekonder olmak üzere iki farklı şekilde kategorize edilmektedir. Dolayısıyla kedilerde epilepsi belirtileri, yaşanan nöbetin türüne göre değişebilmektedir. Beyinde gerçekleşen nörolojik değişim, kedilerin kısa süreli nöbet yaşamasına yol açabilmektedir. Bu durumda şu belirtiler gözlenmektedir:
- Birkaç saniye veya birkaç dakikalığına bilinç kaybı,
- Kafa sallama,
- Sürekli olarak yalanma,
- Seğirme,
- Vücudun bir bölümü veya tamamında kasılmalar,
- Görme, işitme, koklama veya dokunma duyularında değişiklikler,
- Saldırganlık veya saklanma gibi garip davranışlar.
Kedilerde epilepsi nöbetleri, genellikle birkaç dakika içinde kendiliğinden geçmektedir. Ancak bazı nöbetler daha uzun sürmektedir. Ayrıca, her an epilepsi nöbeti yaşanabileceği için kedinin yaşamı tehlikeye girebilmektedir. Bu nedenle kedinizde yukarıdaki belirtileri gözlemliyorsanız vakit kaybetmeden uzman veteriner hekime başvurmalı, tedaviye ek olarak önleyici ve koruyucu çalışmalar hakkında bilgi sahibi olmalısınız.
Kedilerde Epilepsi (Sara) Nöbeti Sırasında Ne Yapmalıyız?
Epilepsi nöbeti beyinde gerçekleştiğinde vücudun bazı işlevleri o anlarda kontrol edilemez. Kedi sahipleri olan kişiler, bu aşamada kedilerini yalnız bırakmamalı ve zarar görme ihtimallerini düşünerek önleyici çalışmalar yapmalıdır.
- Kedinizin nöbet geçirdiğini fark ettiğinizde paniklemesine yol açmadan başının alt kısmına bir yastık koymalısınız. Böylelikle birkaç dakika sürebilen bu nöbetin, kediye daha fazla zarar vermesini engellemiş olursunuz.
- Nöbet esnasında kedinizi düz pozisyonda tutarak dilinin boğazına kaçmasını engelleyebilirsiniz.
- Nöbet esnasında size ve kendisine zarar vermemesi için çevresindeki sert eşyaları kaldırmalısınız.
Kedinizin epilepsi hastası olduğunu öğrendikten sonra daha dikkatli olmalısınız. Onun günlük rutinini bozmamalı, gün içinde keyifli vakit geçirerek enerjisini atmasını sağlayabilirsiniz.
Kedilerde Epilepsi (Sara) Tedavisi
Kedilerde epilepsi tedavi ise nöbetlerin sıklığını ve şiddetini azaltmayı amaçlamaktadır. Altta yatan nedene bağlı olarak tedavi şekli değişkenlik gösterse de nörolojik bozukluğun giderilmesi amaçlanır. Antiepileptik etkiye sahip ilaçlar, nöbetlerin sıklığını ve şiddetini azaltmak için tercih edilebilmektedir. Ayrıca, bu rahatsızlığa yol açan durum beyin kanaması veya beyin tümörü gibi durumlar ise cerrahi müdahale yapılabilmektedir.
Stres, kedilerde sara nöbetini tetikleyen önemli unsurlardan biridir. Bu nedenle kedinizin yaşam alanında çeşitli değişiklikler yaparak stresten uzak olmasına yardımcı olabilirsiniz. Ortamda kedinize stres yaratacak faktörleri ortadan kaldırmalı, rahat ve konforlu bir alan yaratmalısınız. Beslenmesine dikkat etmeli, sağlıklı besinler vermelisiniz. Genellikle yaşam boyu süren bu hastalık, ancak uygun tedavi şekilleri ile kontrol altına alınabilmektedir.
Ümraniye’deki Exen Veteriner, evcil hayvanlarınıza en iyi bakım hizmetlerini sunmaktadır. Anasayfamızda kliniğimiz hakkında daha fazla bilgiye erişebilirsiniz.