Kedi Doğumunda Plasentanın Rolü ve Önemi

Kedi doğumu

Kedi doğumunda plasentanın önemi ve rolü büyüktür. Kediniz gebe kaldıysa veya planlı bir gebelik hazırlığı içerisindeyseniz keyifli bir o kadar da önemli bir sürece hazır olun. Bu macera sonunda hem kedinizin hem de yavruların sağlığını korumak için işinizi kolaylaştıracak deneyimlere ihtiyacınız olacaktır.

Normal süreçte doğum ve doğum bakımını anne kediler kendi başlarına gerçekleştirebiliyor. Eğer ona yardımcı olmak isterseniz yapabileceğiniz birçok şey olduğunu söyleyebiliriz.

İçindekiler

Kedilerde Plasenta Nedir?

Plasenta yavruya bir kordon yardımıyla erişen ve uterus mukozasına kaynaşmış zarlı bir dokudur. Anne ile yavru arasında hormonal ve metabolik transfer sağlar. Özellikle besin alışverişi için etkin rol oynayan plasenta, yavrunun içerdeki gelişimi için son derece önemlidir.

Kedilerde plasentanın fonksiyonları şu şekildedir:

  • Vitamin depo eder.
  • Metabolizma görevi görür.
  • Hormon salgılar.
  • Solunum organının fonksiyonunu yerine getirir.
  • Antikor içererek bağışıklığı geliştirir.

Plasenta yavru kedinin gelişimi için ne kadar önemli ise doğumla birlikte atılması da o kadar önemlidir. Doğumla birlikte her yavrunun plasentası genellikle atılır.

Kedilerde Doğuma Hazırlık

Hamile kediler doğum yaklaştıkça yumuşak, sakin ve sessiz bir yer arayışında bulunur. Sıcaklığı muhafaza edecek, havlu ile kaplanmış küçük ve ıssız alanlar oluşturarak kedinize yardımcı olabilirsiniz. Gebelik boyunca iyi beslenmiş ve kaliteli bir bakım almış kediler bulunduğu ortamı yadırgamaz fakat yine de sizin önerdiğiniz alanı kullanmak istemeyebilir.

Doğuma hazırlanan kedinin vücut ısısını takip ederek sürecin yaklaşıp yaklaşmadığını anlamak mümkün. Normal seyreden vücut ısısı doğumdan hemen önce 38 derecelerin altına düşecektir. Ayrıca memelerden gelen akıntı da doğumun yaklaştığına işarettir.

Kedilerde Doğum

Doğum sırasında kasılmalar gözle görülür bir hal alır. Kedi yüksek sesle bağırıp doğumunu kendi kendine gerçekleştirebilir. Fakat kedilerin bir doğumda 2 ila 5 arası yavru dünyaya getirdiği ve her yavrunun ayrı bir plasentada geliştiği unutulmamalıdır. Bu durum doğum sürecine saatlerce uzatacağı gibi uzman veteriner hekim müdahalesi de gerektirebilir.

Kedilerde bir batında ikiden fazla yavru gelişimi olağandır. Yavrular arasında anne kedi 10 ila 60 dakika arası mola verebilir. Doğum en son yavru çıkana kadar sürer. Eğer batında yavru olduğunu düşünüyorsanız ve son yavrunun çıkışından sonra 3 saat gibi uzun bir süre geçtiyse bir şeyler yolunda gitmiyor demektir. Günün hangi saatinde olursanız olun anne kediyi veteriner hekime götürmeniz gerekir. Exen Veteriner Kliniği olarak tüm sağlık ihtiyaçlarında sevimli can dostlarımızın sağlığını her zaman korumaya çalışıyoruz.

 

Kedilerde Sezaryen Ameliyatı Hakkında Bilgi Edinin

Bazı durumlarda, doğumun normal şekilde tamamlanması mümkün olmayabilir ve sezaryen ameliyatı gerekebilir. Bu işlemle ilgili ayrıntıları öğrenmek için Kedilerde Sezaryen Ameliyatı makalemize göz atabilirsiniz.

Doğum Sırasında Amniyon Membranının Önemi

Batın içerisinde ayrı ayrı amniyon membranı bulunan yavruların her birinin plasentası da ayrıdır. Dolayısıyla yavrular kese içerisinde ve plasentasıyla birlikte çıkar. Kese genel olarak doğum sırasında veya anne kedinin müdahalesiyle yırtılır. Keseden çıkan yavru kedinin ilk solunumu için yine annenin yardımına ihtiyacı vardır. Anne kedi minik dil hareketleri ile yavruyu uyarır ve solunum yolunun işlevsel olmasını sağlar.

Doğum Sırasında Plasentanın Önemi

Doğum sırasında her yavruyla birlikte bir de plasenta atılmalıdır. Plasenta içerde kalırsa enfeksiyona neden olur ve anne kedi için ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Bu yüzden doğumla birlikte gerekirse plasenta sayımı yapılarak atıldığından emin olunmalıdır. Bazen anne kedilerin plasentayı yediğini de görebilirsiniz. Bu olağan ve riski bulunmayan bir durumdur.

Plasentadan yavruya uzanan kordonu anne kedi kendi çabalarıyla koparabilir. Eğer yetersiz kalırsa mutlak suretle müdahale edilmesi gerekir. Yavrudan 2,5 cm uzunlukta bırakacak şekilde kordon kesilip sıkıca bağlanmalıdır. Kordonun diğer ucunda atılması gereken plasentayı görmezseniz vakit kaybetmeden veteriner hekim muayenesine götürmelisiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Paylaş: