Köpeklerde osteoartrit, eklem kıkırdağının aşınması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Kemiği kaplayan bu kıkırdağın deforme olması eklemde iltihaplanmaya neden olur. Kemik sistemi işlevini yitirir ve köpeklerin hareketleri kısıtlanır. Hareket engelinin yanı sıra ciddi ağrılara da sebep olan osteoartritin erken tanısı ve tedaviye geç kalınmaması son derece önemlidir.
İçindekiler
Köpeklerde Osteoartrit Sebepleri
Osteoartrit hastalığının sebepleri temelde ikiye ayrılır. Birincil sebepler yaşlılığa bağlıdır. Yaşın ilerlemesi ile iskelet sisteminde meydana gelen hasarlar hastalığı tetikler. İkincil sebepler ise çapraz bağ yaralanması, displazi veya incinme gibi problemlerle gelişir. Köpeklerde osteoartritin ikincil sebepleri daha çok kilo alımının artması ile tetiklenir.
Osteoartrit Hangi Köpeklerde Görülür?
Genellikle sonradan gelişen bir hastalık olan osteoartrit nispeten doğuştan itibaren de oluşabilir. Fakat bazı köpek ırklarında bu hastalık daha yaygın seyreder.
Osteoartrit hastalığı görülen köpek ırkları şu şekildedir:
- Alman Çoban Köpeği
- Labrador Retriver
- Doberman
- Bernese Dağ köpeği
- Great Dane
- Golden Retriever
- Rottweiler
Bu ırkların özellikle kilolu ve yaşlı köpeklerinde osteoartrit sıklıkla görülür. Ayrıca fiziksel travması olan veya dirsek displazisi yaşayan yaralı köpeklerde de görülür.
Köpeklerde Osteoartrit Belirtileri
Hastalığın spesifik belirtileri can dostuyla birlikte yaşayanlar tarafından rahatlıkla fark edilebilir niteliktedir. Belirtilerin seyri köpeğin kilosuna, yaşına ve genel durumuna göre değişiklik gösterse de semptomları çok açıktır.
Köpeklerde osteoartrit belirtileri şu şekildedir:
- Oyun oynama isteğinin azalması
- Hareketsizlik
- İştahsızlık
- Dokunduğunda inleme
- Zıplama veya oturma hareketlerinde zorlanma
- Huzursuzluk
- Egzersiz yapmaktan kaçınma
- Duruş bozukluğu
- Hareket ederken eklemden ses gelmesi
- Kambur duruş
- Yürüyüşte farklılaşma
Hastalık ilerleyici bir prognoza sahiptir. Bu yüzden belirtileri fark ettiğinizde vakit kaybetmeden muayeneye getirmelisiniz. Exen veteriner kliniği olarak hastalık daha fazla hasara neden olmadan tanı ve tedavi için yanınızdayız.
Köpeklerde Osteoartrit Tanısı
Tanı için öncelikle fiziksel muayene gerçekleştirilir. Köpeğin yürüyüşü ve hareket alışkanlıkları kontrol edilir. Eklemlerde şişlik ve hareket açıklığı izlenir. Uzman veteriner hekimin yaptığı dış muayenede kesin tanı için bazı görüntüleme tekniklerinden yararlanılır.
Kan tahlili, eklemden sıvı alma, radyografi, MR ve tomografi prosedürleri gerekebilir. Tanı yöntemleri erken evrede ağrısızdır. Fakat ilerlemiş osteoartrit tanısı için sakinleştirici desteğine gerek duyulabilir.
Köpeklerde Osteoartrit Tedavisi
Tam anlamıyla osteoartrit tedavisi mümkün değildir. Tedavi ile köpeğin yaşam kalitesi arttırılır ve hastalığın ilerlemesi önlenebilir. Tedavi için birçok yaklaşım planlanabilir. Bu süreçte uzman desteği kadar bakıcının ilgi ve alakası da çok kıymetlidir.
İltihaplanma için non-steroid ilaçlar kullanılırken destekleyici olarak glukozamin ve omega 3 içeren takviyeler uygulanır. Uygulama yöntemleri tedavi amacına ulaşmak için köpeğe özel belirlenir.
Bazı ilaç ve takviyelerin olası yan etkileri göz önünde bulundurularak daha çözümcül tedavi planları geliştirilir. İleri evrede hastalığın çok fazla ağrıya neden olduğunu ve tedavinin yetersiz kaldığını gözlemleyen veteriner hekim, tıbbi operasyon tavsiye edebilir.
Osteoartrit Köpek Sahiplerinin Dikkat Etmesi Gerekenler
Hastalığın rahatsız edici semptomları kilo arttıkça artmaktadır. Köpeğin yükü ne kadar az olursa eklemlerde aşınma ve ağrı o kadar azalır. Bu yüzden köpek sahipleri dengesiz kilo artışını kontrol altına almaya dikkat etmelidir.
Osteoartrit tanısı alan köpeğe kısa yürüyüşler yaptırabilirsiniz. Minik egzersizler yaptırırken ısrarcı olmamaya özen gösterin. Yaşam alanını konforlu ve güvenli bir hale getirin. Özellikle kaygan zeminler çok risklidir.
Merdiven basamakları ve tırmanma gerektiren yerlerde ekstra desteklemeyi ihmal etmeyin. Beslenirken ön ekstremitelere ağırlık binmemesi için mama ve su kaplarını yerden bir miktar yükseğe kaldırın. Fizik tedavi desteği almanız tavsiye edilirse mutlaka değerlendirmelisiniz. Tedavi planı ve veteriner hekim önerilerinden yararlanın.